Totstandkoming

Totstandkoming

Voorwoord digitaal boek Van Vamele tot Wamel 893-1993.

 

De eerste vermelding van het dorp Wamel stamt uit een goederen register van de abdij in Prüm, opgetekend in het jaar 893. Het dorp moet echter veel ouder zijn.

In 1993 “bestond” het dorp dus elfhonderd jaar. Reden om een stichting op te richten en diverse activiteiten te ontplooien.

Een initiatief van het eerste uur was het uitbrengen van een boek over de geschiedenis van het dorp. Dat werd “Van Vamele tot Wamel, 893-1993

Er werden 2100 exemplaren gedrukt. Dit boek is al lang uitverkocht en alleen nog via antiquariaten verkrijgbaar. Daarom nu een digitale versie van het boek, waarbij in een tweede fase aanvullende informatie op het boek zal worden gepubliceerd. Maar eerst het boek zoals het in 1993 is gepubliceerd.

Een boek kunt u vastpakken. Men kan er in bladeren. Dat is iets heel anders dan een website op internet, waarbij je op een scherm kijkt. Toch vonden we dat we zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke boek moesten blijven. Daarbij was de lay-out van het boek een leidraad en het stond voor ons ook vast dat het een zwart wit en grijs site moest worden, evenals het boek.

Maar we hebben wel geprobeerd ook de extra mogelijkheden van internet te benutten, zoals foto’s en afbeeldingen vergroten door er op te klikken. Boven aan de pagina is een functie om het lettertype te vergroten.

We werken ook nog aan een mogelijkheid om op trefwoorden te zoeken en zo hebben we nog wel wat dingen op ons verlanglijstje staan voor de toekomst.

De tekst van het oorspronkelijke en dit digitale boek zijn identiek, op enkele minimale correcties na. Ook de afbeeldingen zijn hetzelfde.

We hebben ook de spellingsregels uit 1993 gehandhaafd. Toen schreven we nog paddestoelen en kippehokken. Nu zou dat anders moeten…

Deze digitale publicatie wordt mogelijk gemaakt door de Stichting “Van Oorsprong”.

Het oorspronkelijke Copyright berustte in 1993 bij de Stichting Wamel Elfhonderd.

De Stichting “Van Oorsprong” heeft toestemming gekregen het boek digitaal te publiceren.

De inhoud van het boek valt nog steeds onder het Nederlands en Europees Copyright. Dit betekent dat u het boek mag lezen, maar niets mag vermenigvuldigen, publiceren (ook niet in kleine oplagen) zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbenden. Voor privé gebruik (bijvoorbeeld studie) is dat wel toegestaan.  Voor nadere informatie: zie de contactgegevens.

We wensen iedereen veel lees- en kijkplezier als u dit boek op uw computer leest.

Hopelijk kunnen we dit boek via internet nog uitbreiden met nieuwe informatie en nieuwe inzichten in de geschiedenis van Wamel.

Stichting Van Oorsprong